Erfelijke afwijkingen

Helaas komen er binnen de populatie Belgische herders ook erfelijke afwijkingen voor. Op dit moment is er in allerlei media veel aandacht voor erfelijke afwijkingen bij rashonden. Dit wil niet zeggen dat er bij rasloze honden geen erfelijke afwijkingen voorkomen, maar deze worden simpelweg niet geregistreerd, hier is immers geen reden voor en ook geen systeem waarin dit wordt bijgehouden.

Gelukkig zijn de Belgische herdershonden in vergelijk met andere rassen relatief gezond. (onderstaande foto toont Unir de vader van ons U-Nest op 13-jarige leeftijd nog volop plezier en gezond!)

DSC_0410Volgens ons is een van de beste manieren om afwijkingen te bestrijden openheid van zaken en samenwerking tussen de fokkers onderling en de rasverenigingen. Dit is niet gebruikelijk omdat veelal belangen een grote rol spelen, maar de tijd is gekomen voor een ander tijdperk. Gelukkig zijn al veel rasverenigingen goed op weg met een open communicatie en registratie. Eventuele afwijkingen van onze honden of pups melden wij bij de Fokkerij Toets Commissie van de Nederlandse Vereniging voor Belgische Herdershonden ter registratie, ongeacht of deze combinatie met toestemming is gefokt. De FTC bewaard alle gegevens van fokkers in een database en is voor belanghebbende opvraagbaar. 

Epilepsie en Maagkanker zijn bij de Tervuerense herder  en Groenendaeler voorkomende erfelijke afwijkingen.

Deze zijn niet alleen qua ziektebeeld verschrikkelijk voor de hond zelf, ook de eigenaar heeft veel verdriet bij het aanzicht en verlies van zijn of haar hond op een te jonge leeftijd. 
In de fokkerij is het ontzettend moeilijk omdat beide afwijkingen zich veelal op een wat latere leeftijd manifesteren, dan is er vaak al met de hond gefokt.
Er zijn (helaas nog) geen testen, om voorafgaand aan een ziektebeeld, aan te tonen dat de hond drager of lijder zal zijn van deze aandoeningen. Epilepsie heeft daarnaast nog heel veel verschillende verschijningsvormen.

Laat je als puppykoper NIET MISLEIDEN door logo's van clubs, rasverenigingen en dergelijke, een nest puppen dat "goedkeuring" heeft van de rasvereniging NVBH zegt niets over of de combinatie vrij is van epilepsie en/of maagkanker en/of de gezondheid van de pups of de ouderdieren. Bij de NVBH wordt "getoetst" ofwel nagekeken of de ouders op een show zijn geweest en een gedragstest hebben gedaan. De BHCN publiceerd alle combinaties. De Raad van Beheer controlleerd bij de Belgische Herder alleen de HD uitslag en tegenwoordig het DNA. Kijk dus als pupkoper goed rond en ga bij verschillende fokkers kijken.

Door samen te werken met andere fokkers, informatie te verzamelen, niet op jonge leeftijd te fokken met onze honden of oudere (dek) reuen te gebruiken proberen wij erfelijke gebreken te voorkomen. Daarnaast houden wij graag contact met onze puppy-kopers zodat we op de hoogte blijven van hun ontwikkelingen.

Op de webiste van de Nederlandse vereniging voor Belgische Herdershonden www.nvbh.eu vind je meer up to date informatie over de gezondheid en ook de onderzoeken die hiervoor onder leiding van dr. Paul Mandigers zijn gestart. 
Ga voor meer info naar http://www.nvbh.eu/fokkerij/hondeninfo/gezondheid/maagkanker.html

Meer informatie van Paul Mandigers over epilepsie vind je op http://www.wagenrenk.com/global/nl/interne-geneeskunde